Reanimatie

Reanimatie – AED-instructieavond bij Sc. Meddo

Van uitstel komt geen afstel…

Nadat we in 2018 geen instructie hadden gehad, werd het dit jaar weer tijd om een avond te organiseren. In het voorjaar hadden we de avond uit moeten stellen. Het is gelukt om dit najaar alsnog de instructie te geven in samenwerking met en aangeboden door Marco Everink van Everink Brandbeveiliging en Karin Gierkink van Action&Care.

Maandagavond 18 november was er een groep van 20 mensen, waaronder 11 kantine-vrijwilligers, die na de nodige uitleg van Karin aan de slag gingen in 3 groepen om de geleerde theorie in de praktijk te brengen op de reanimatie-poppen. Eerst werd , op de goede volgorde : je eigen veiligheid checken,  slachtoffer aanspreken en aanschudden, 112-bellen, telefoon op de speaker zetten zodat je contact blijft houden met de centrale, ademhaling controleren (10 sec.), situatie doorgeven aan de centrale, reanimatie starten door borstcompressies ( 30 stuks ) en dan 2 beademingen toe te dienen. Het was mooi te zien dat de mensen elkaar hielpen en coachten en dat Karin en Marco door allerlei situaties te schetsen, je aan het denken zetten. Toen iedereen aan de beurt was geweest, was het tijd voor de volgende stap : de AED werd erbij gehaald, weer uitleg en weer met elkaar aan de slag om dit goed te oefenen. Is het slachtoffer weer bij kennis dan kan hij in de stabiele zijligging gelegd worden.

Dat je niet sterk of groot hiervoor hoeft te zijn werd prachtig uitgebeeld door de cursusleiders. Karin, klein van stuk legde Marco ( bijna 2 meter of 2 meter +) snel en vakkundig in de juiste houding. Tenslotte werd nog even gekeken waar de AED hangt bij Sc.Meddo ( buiten onder de overkapping ) en waar de code van de kast overal zichtbaar in het gebouw te vinden is. Een uiterst leerzame, informatieve avond die voorbij vloog , waarin van 20 uur tot 23 uur iedereen zijn geheugen weer had opgefrist of nieuwe vaardigheden had aangeleerd. Voor herhaling vatbaar in 2020.

Dank aan een ieder die zijn kostbare vrije tijd investeerde, zodat we bij Sc. Meddo met een gerust hart kunnen sporten en wedstrijden bezoeken.

 

Agenda

Het laatste Facebook nieuws

Deze site is gemaakt door Flipmedia